//Eger története
eger_tortenete

Eger története

Egert sokan emlegetik, mint történelmi várost, azt azonban kevesen tudják, hogy eredet milyen régre is nyúlik vissza. A belvárosban már az őskorban is éltek, a környező helyeken pedig még vaskori leletekre is rábukkantak. A területet végül a 10. századi honfoglaló magyarok foglalták el. De vajon mi is pontosan Eger története? Ebből a cikkből minden kiderül!

Eger város alapítása

Eger városának megalapítása Szent István nevéhez köthető, aki korábban az egyik püspöki székhellyé avatta. Ezt követően a település gyorsan vallási központtá alakult, ám ez csak 1241-ig, a tatárok megjelenéséig tartott. Pár évvel később IV. Béla elkezdte megépíttetni a várat, amelynek hatására ismét fejlődésnek indult. Az erdők helyére szőlőket ültettek, de számos új házat és épületet is felhúztak ebben az időben. Érdekesség, hogy a vár az érdeklődők számára a mai napig megtekinthető.

Eger harca a törökökkel

A török elleni harcok már az 1200-as években elkezdődtek, amikor az Oszmán Birodalom elfoglalta Budát, így az ország három részre szakadt. A város életében ez egy rendkívül fontos esemény volt, hiszen ekkor vált végvárrá.

1552: Eger ostroma

A történelemkönyvek is részletesen kitérnek az 1552-es évre, amikor Eger ostrom alá került. A vár akkori kapitánya, Dobó István és serege alig 2000 fővel szállt harcba a 40 ezer fős török csapattal. A 38 napig tartó ostrom végül a magyarok győzelmével zárult, ami jelentős volt a későbbi években is. Ennek köszönhetően 44 évre sikerült megakadályozni a törökök további terjeszkedését.

A török uralom alatt és az azt követő időszak

1596-tól végül 91 évig Eger az Oszmán Birodalom része volt, mint vilajet központja. Ekkortájt nagyon kevesen örültek a török jelenlétnek, manapság már inkább köszönetet mondunk a sok-sok épületért, amik a török hódoltságot követően ránk maradtak. Nekik köszönhető a Török Fürdő, a Valide Sultana fürdő és a minaret is egyaránt. A romok egész évben vonzzák a turistákat, de a helyi lakosok is szívesen nézelődnek ezen a területen.

A várat 1687-ben sikerült visszafoglalni, de addigra a város állapota teljesen leromlott. Emiatt Eger a 18. században fejlődésnek indult, a település volt Rákóczi Ferenc hadiszállása. Ekkor húzták fel a Líceum épületét, de számos iparművész is érkezett Egerbe, így a lakosság folyamatos növekedésnek indult.

A 19. századi katasztrófák

A 19. század első felében tűzvész pusztított a belvárosi részen, amely hatással volt a várra is, hiszen a várfal egy része leomlott. Nem sokkal később egy újabb tűzvész következett be, majd jött a kolera, ami az egész ország, ezzel együtt Eger életét is megkeserítette.

Eger fejlődése a 20. században

Eger a következő században iskolavárossá avanzsálódott. Épült itt egy kőszínház, majd 1933-ban megnyitották a gyógyfürdőt is. A háborúkat követően csak az 1960-as években indult ismét fejlődésnek, amelynek köszönhetően számos lakóház, áruház, de még uszoda is épült.

Összegezve

Eger tehát történelmi városnak számít Magyarországon, hiszen a terület már az őskorban is lakott volt. Később sajnos több tűzvész is pusztított, amely hatással volt a várra és annak falára. Szerencsére azonban sok műemlékvédelmi épület fennmaradt, így sok a látnivaló az ország ezen pontján is.