//Eger nevezetességei
eger_nevezetessegei

Eger nevezetességei

Eger rendkívül gazdag látványosságokban, műemlékekben, múzeumokban, de még történelmi emlékhelyekben is. Itt található a híres Egri vár, a Püspöki Palota, a Panoptikum, a Sportmúzeum, de még az Érseki Palota és Látogatóközpont is. De vajon mi mindent érdemes tudni Eger nevezetességeiről? Ebből a cikkből minden kiderül!

Gótikus Püspöki Palota

A Püspöki Palota a vár egyetlen olyan része, amely a várfalon belül már a 16. században is állt. A gótikus és reneszánsz stílusban épült hely ma már inkább kiállításoknak ad otthont. Emellett a földszinten található a Hősök terme is, míg az emeleten a Vár történelmével ismerkedhetünk meg jobban.

Panoptikum

A várban található Panoptikumban megtalálhatóak az Egri Csillagok című kötet szereplőinek másai. A mélyen elhelyezkedő területen a regény neves alakjai fogadnak bennünket, amely egyfajta Madam Tussauds-nak számít Egerben. Itt megismerkedhetünk Dobó Istvánnal, de közelebbi kapcsolatba kerülhetünk akár a török katonákkal is.

Sportmúzeum

A Sportmúzeum azért is érdekes, mert 1993-ban a megyei börtön épületében nyitotta meg a kapuit. Az érdeklődők három emeleten és 12 szobán keresztül nézhetünk meg a helyi és az egyetemes sporttörténelmet. Az itt kiállított tárgyakat dr. Székely Ferenc gyűjtötte össze, aki a múzeum atyjának számít. Az első emeleten az olimpiával kapcsolatos eseményeket ismerhetjük meg jobban, a másodikon időszakos kiállítások kapnak helyet, a harmadikon pedig az úszás és a vízilabda kapcsán tudhatunk meg többet.

Érseki Palota és Látógatóközpont

Az Érseki Palota egy barokk stílusú építmény, amely 2016 óta Turisztikai és Látogatóközpontként üzemel. Az állandó kiállításon az érsekek és a püspökök életébe nyerhetünk betekintést. A Madaras terem mellett található itt Palota Kávézó is, ahol akár olasz különlegességeket is kóstolhatunk. Emellett természetesen nem érdemes kihagyni az Egri érsek borait sem, az édességek pedig igazi gasztronómiai élményt nyújtanak számunkra.

Gárdonyi Géza Emlékház

Gárdonyi Géza lakóháza a mai napig nyitva áll az érdeklődők előtt. Megismerkedhetünk a nagysikerű Egri csillagok születésének helyszínével, ott, ahol 1897 és 1922 között az író is élt. Számára ez szerelem volt első látásra és bár az épület akkor még a város szélén helyezkedett el, nem bánta, hogy egy nyugodt környezetben lakhat és alkothat. A vásárláskor a ház még nagyon romos volt, Gárdonyi Géza maga alakította át a saját igényeire, hiszen szerette a csendet és a magányt.

További látnivalók

Természetesen nem szabad megfeledkezni a Tűzoltó Múzeumról sem a Tűzoltó téren, a Kopcsik Marcipániáról a Harangöntő utcában, illetve a Ziffer Sándor Galériáról sem a Kossuth Lajos utcában sem. Itt található továbbá a Beatles múzeum, a Minaret és a Török fürdő is. Nevezetességekben tehát nincs hiány, így senki sem fog unatkozni, ha az ország ezen részén szeretne eltölteni pár napot.

Összegezve

Eger tehát bővelkedik látnivalókban, hiszen a vár mellett található itt számos múzeum, galéria, templom, de még minaret és török fürdő is. Amennyiben szeretünk nyitott szemmel járni, nyugodtan nézzünk körbe mi magunk is, hátha felfedezünk egy érdekesnek vélt helyet.