//Eger, a város
eger_a_varos

Eger, a város

Eger megyei jogú város, amely az ország északi részén fekszik. A tíz évvel ezelőtti népszámlálás alapján a település volt Magyarország ezen területének második legnépesebb városa. Eger nemcsak jelentős kulturális központ, hanem vallási székhely is. Itt található az ország egyik legnagyobb bazilikája, illetve otthont ad az egri főszékesegyháznak is. De vajon mit érdemes tudni Egerről? Ebből a cikkből minden kiderül!

Eger elhelyezkedése és népessége

Eger a Bükk délnyugati lábánál található, az Eger-patak völgyében. A város az ország északi részének második legnépesebb teleülése. Heves megye össznépességének 18%-a itt él, ezzel pedig a megye legsűrűbben lakott térsége is egyben. Az egy négyzetméteren lakók száma eléri a 614 főt.

A város népessége az előző évszázadban fokozatosan növekedett, a legtöbben a rendszerváltást követő évben laktak itt. Ekkor Eger népessége több mint 61 ezer fő volt. Manapság ez a szám tíz ezerrel kevesebb, amely rendkívül nagy csökkenésnek számít.

Eger város szerkezete

Egernek, ahogy a legtöbb városnak, több része is van. Ezek közé tartozik az Almagyar, az Almár, a Belváros, a Berva alkótelep, a Cifra hóstya, a Csákó és az Érsekkert is. Természetesen nem ennyiből áll a megyeszékhely, viszont lehetetlen lenne az összes részét felsorolni. Érdemes azonban említést tenni Lajosvárosról, amely Eger déli részén található. Itt több középiskola és kollégium is felépült, amely mellett számos emeletes házat is felhúztak a területre.

Eger kultúrája

A városban számos múzeum, látógatóközpont és kiállítóhely található. Itt működik a Dobó István Vármúzeum is, amely a műemléknek nyilvánított várban helyezkedik el. A helyen bemutatásra kerül a vár története, a büntetési módszerei és annak eszközei, illetve a föld alatti erődrendszer is.

Ne feledkezzünk meg továbbá a Művészetek Házáról sem, amely a Vitkovics-ház és a Templom Galéria összevonásával jött létre. A szórakoztatóközpont fenntartója az önkormányzat, kiállítóhelyei között pedig ott van a Kopcsik Marcipánia, a Történeti Tárház, de még a Tűzoltó Múzeum is.

További látnivalók és nevezetességek Eger városában:

 • Főegyházmegyei Könyvtár
 • Spekula Csillagvizsgáló
 • Camera Obscura
 • Gárdonyi Géza Emlékmúzeum
 • Kis zsinagóga
 • Nemzeti Bormúzeum
 • Heves Megyei Sportmúzeum
 • Road Beatles Múzeum
 • Eger bazilika
 • Minorita templom
 • Izraelita templom

Egri érdekességek

A települése egyike annak az öt magyar településnek, amelynek a nevét kráter viseli a Marson. Itt található továbbá az egykori Oszmán Birodalom legészakibb minaretje is, a Kethüda mináré, amely minden évben sok-sok látogatót vonz a környékre.

Érdemes megemlíteni továbbá a város fölé emelkedő Nagy-Eged hegyet, amely 501 méter magasan fekszik. Itt fekszik az ország legmagasabb szőlőtermő területe.

Összegezve

Eger városa tehát rengeteg látványosság található. A város népessége sajnos folyamatosan csökken, ennek ellenére számos lehetőség van a kikapcsolódásra. Fontos tudni, hogy a város és környéke rendkívül magas minőségű bortermő területtel rendelkezik, így már csak ezért is érdemes ellátogatni az ország északi részében fekvő településre.